Procés participatiu PAESC de l'Alt Ter
#altter Municipis: Campdevànol, Gombrèn, les Llosses, Ogassa, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Vallfogona de Ripollès, Sant Pau de Segúries, Vidrà
Cooperativa Autocosum
Creació d'una cooperativa que promogui i gestioni l'autocosum elèctric renovable, per exemple fotovoltaic, dins el territori AltTer, d'aquesta manera tots els socis de la cooperativa podríen fer ús dels excedents elèctrics de cada una de les instal·lacions afavorint la utilització real d'energies renovable dins el territori.
Hi ha altres pobles de catalunya que estan treballant en aquest sentit:
https://santpereentransicio.cat/projectes-2019-2027/projecte-de-cobertes-fotovoltaiques-urbanes/
Aquesta proposta ha estat acceptada perquè:
Proposta tècnicament viable, però cal tenir en compte alguns matisos:
El concepte que permet arribar als objectius exposats son les Comunitats Energètiques, que actualment permeten la participació de la ciutadania en projectes de generació.
Tot i no disposar d’una normativa expressa, fruit de la interpretació de les diverses normatives europees, les seves funcions i característiques, ja es troben força definides. Podeu consultar aquest enllaç per a més informació: https://www.idae.es/ca/node/12848
Per tant, el ventall d’opcions és ampli i cal cercar el que més s’ajusta a cada cas. (cooperatives, associacions,... serien figures viables). El paper que hi pot desenvolupar l’administració és divers, pot ser impulsor o no, ser-ne membre o no, cedir cobertes o no,... A més, actualment l’ús d’excedents es troba regulat per la normativa d’autoconsum (Real Decreto 244/2019) i en limita el radi d’acció a 500m o compartir el mateix centre de transformació en baixa.
S’avaluarà la seva incorporació al PAESC a nivell Supramunicipal/municipal.
Incorporació
La creació, dinamització i seguiment de comunitats locals d’energia a partir d’una coberta o instal·lació de l’Ajuntament s’ha inclòs en pràcticament tots els PAESC municipals i concretament també a Sant Joan de les Abadesses. L’acció es planteja amb un estudi previ amb l’objectiu de determinar el millor model per a cada municipi.
També s’incorporen accions en els municipis amb més activitat industrial per analitzar el potencial en polígons d’activitat econòmica.
L’acció supramunicipal 4 Crear un punt d’informació energètica adreçat a la ciutadania i a les petites activitats econòmiques inclou entre les seves atribucions la dinamització de compres conjuntes.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
4 comentaris
Conversa amb Francesc Picanyol Ballester
La idea és bona però hi ha algun aspecte que no m'encaixa en el text explicatiu dels de Sant Pere de Torelló. A banda d'aquest dubte, que crec que és més aviat un error en la redacció del text, crec que tampoc caldria crear una nova cooperativa existint-ne ja una com Som Energia. No haver-ne de crear una de nova o si més no, crear-ne una de segon grau vinculada a Som Energia, possibilitaria no haver de dedicar tants recursos a la creació d'una nova estructura (íntegre) i per contra, compartir-los amb SE ja que al capdavall també es comparteixen els mateixos objectius. Fins i tot es podria fer servir el Grup Local que Som Energia té a la comarca per vehicular-ho conjuntament amb els municipis de l'Alt Ter.
Actualment ja s'han fet 3 compres col·lectives de plaques FV al Ripollès i totes amb gran èxit de participació. Però desgraciadament només hi poden participar aquelles persones que disposen d'un capital mínim d'uns 5.000€ i moltes se'n queden al marge. La possibilitat de finançar les instal·lacions augmentaria exponencialment el volum d'energia auto-produïda amb tot el benefici col·lectiu que això comportaria.
Totalment d'acord, Som Energia pot ser una alternativa per poder arribar al mateix lloc, és qüestió d'estudiar-ho.
Com molt bé comentes en el segon comentari l'accés a l'autoconsum no és accessible per tothom a banda que, molt provablement, s'instal·lin les mínimes plaques necessàries per poder accedir al es subvencions i a les bonificacions municipals. L'objectiu de fer-ho de forma col·lectiva és maximitzar la generació de kW per m2 prioritzant la instal·lació de plaques fotovoltaiques al 100% de la superfície dels millors teulats del poble, l'energia generada seria consumida 100% pels mateixos socis/veïns del poble.
M'agrada l'exemple de Sant Pere de Torelló, que l'ajuntament cedeixi cobertes d'equipaments públics ens pot ajudar a començar l'experiència d'autoconsum compartit.
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...